СВЯТКУВАННЯ 175-РІЧЧЯ КУРОРТУ ТРУСКАВЕЦЬ СТАЛО ДЛЯ НЬОГО НАЙКРАЩОЮ РЕКЛАМОЮ

Біла гуска, оберег славнозвісного Трускавця, зображена на його гербі, непомітне принесла на своїх крилах великий і дуже поважити ювілей - 175-річчя міста-курорту. Ще далекого 1827 року тут, у невеличкому селі, котре вже було відоме цілющою мінеральною водою, побудували першу оздоровницю. Вона й поклала початок Трускавцю нинішньому. За 175 років село, а тепер відоме місто бачило і пережило багатьох власників і господарів. Кожний з них залишив у його історії свій слід, приклався до його розвитку.

Особливо бурхливо розвивався Трускавець протягом 60-80 рр. XX століття, коли солом'яні стріхи осель трускавчан, невеличкі дерев'яні оздоровниці майже витіснили модерні котеджі, профспілкові та відомчі санаторії-хмародери.Бурхливо розвинулась міська інфраструктура і курортний сервіс. Зараз тут мешкає понад 20 тис. жителів, діють майже 40 санаторіїв і пансіонатів, де працюють близько півтисячі лікарів і понад тисячу осіб середньої медичної ланки. Після занепаду і стагнації першої половини 90-х років минулого століття бальнеокурорт почав знову відроджувати свою славу в Україні і в Європі.

Нині сюди приїжджають лікуватись тисячі жителів нашої і сусідніх держав. Особливо збільшується кількість курортників влітку. І ось трускавчани та гості взяли участь у відзначенні 175-річчя курорту. Нова міська влада, очолювана Левом Грицаком, постаралась, щоб потрійне свято (ювілей, День міста і День медичного працівника) стало і його своєрідною рекламою, і надовго запам'яталось розмаїттям культурно-мистецьких заходів. їх було так багато, що урочистості тривали три дні. Працювали виставки філателістів і художників. Виступали професійні і аматорські мистецькі колективи та виконавці. Відбувались конкурси і спортивно-показові змагання... Глядачі та слухачі просто розгублювались від побаченого.

А коли вже мала відбутись офіційна частина, вони опини-лисьпід справжньою тропічною зливою, тому багато хто змок, в тому числі і сам мер. Але злива пройшла, і всіх присутніх, сухих і мокрих, тепло і щиро вітали владика Самбірсько-Дрогобицької єпархії Юліан Вороновський, міський голова Лев Грицак, голова Львівської облради Михайло Сендак, голова облдержадміністрації Мирон Янків, консули сусідніх держав, мери сусідніх міст, відомі артисти. Десятки керівників і працівників різних закладів Трускавця, його жителів отримали з рук мера почесні грамоти за вклад у розвиток курорту.

Коли по-справжньому розпогодилось, сцени і арени міста знову заповнили учасники святкувань. Кажуть, таких тут ще бачили, відколи існує курорт. Вчимось по-європейськи працювати - вчимося і відпочивати.

Прикарпатська оздоровниця з висоти пташиного польоту

Лева Грицака вітає Мирон Янків У відкритті міського стадіону взяв участь відомий футболіст Олег Лужний

Олександр БАРАН. Фото автора.

Джерело: Газета "Високий замок". - 20-26 червня 2002 р.