У ЦІЙ ЛІКАРНІ – ЯК У П'ЯТИЗІРКОВОМУ ГОТЕЛІ

Міжнародну клініку відновного лікування дітей, хворих на церебральний параліч, яку відкрили у мальовничому куточку Трускавця, з першого погляду навіть не назвеш лікувальним закладом. Справжній палац! Не тільки ззовні вражає смаком і довершеністю ця будова, а й те, що всередині, – це треба бачити на власні очі.

Міжнародна клініка відновного лікування дітей, хворих на церебральний параліч Чудові інтер’єри, дизайн холу, їдальні, надзвичайно красиві світильники в синьо-золотавих тонах, що символізують пробудження, весну, які виготовили студенти Львівської академії мистецтв, затишні кімнати-палати з лляною білизною, сяючими кахлями та нікелем ванними кімнатами. Гарна світла підлога, двері з берези, які виготовили столярі з Рівненщини. Все продумано до дрібниць. Облаштовано лікувальні кабінети, де використовують сучасні технології для інтенсифікації лікувального процесу, дослідження роботи м’язів без навантаження і під навантаженням, корекції хребта тощо. Процедурні обладнані оригінальними пристроями, які розробила група науковців цієї клініки під керівництвом справді Людини з великої букви, Героя України, професора Володимира Козявкіна.

Надзвичайно зворушливо проходила церемонія відкриття міжнародної клініки, в якій взяли участь представники місцевої і обласної влади, медики-науковці, діти, хворі на ДЦП, переважно в інвалідних візках, і їхні батьки. Володимир Ілліч Козявкін стояв на церемонії у лікарському одязі, як завжди стрункий, енергійний, доброзичливий.

"Я сама лікар, мати дитини, хворої на ДЦП. Ми приїхали сюди, бо не могли ніде знайти методики з такими результатами лікування. Я вдячна професору Козявкіну за ті умови, в яких перебувають тут наші діти і за все те, що він робить для покращання життєвих можливостей наших дітей", – сказала пані Спінозола, яка приїхала в трускавецьку клініку із США. Пані Вей з Голландії, мати 9-річного Мартіна, також вражена результатами лікування свого сина. "На своїй батьківщині я розповім усім про наш позитивний досвід. Ми знаємо, як важко лікувати дитячий церебральний параліч, але завдяки новаторству професора Козявкіна ця важка недуга відступає. Я бажаю цій клініці всесвітнього визнання", – заявила вона.

Сімнадцятирічна дрогобичанка Оксана Даців, яка до двох з половиною років зовсім не ходила, впевнено підійшла до мікрофона і щиро подякувала Володимиру Іллічу за турботу і лікування. Слів подяки цього дня було проголошено безліч, адже за 12 років подвижницької праці В. Козявкіна і його колег у створеному ним реабілітаційному центрі "Еліта", який переріс в Інститут проблем медичної реабілітації, пройшли лікування 12 тисяч неповносправних дітей.

Нова прекрасна клініка побудована за рахунок інвестицій Промінвестбанку і спонсорських коштів батьків дітей, які прибули на лікування з-за кордону Нова прекрасна клініка побудована за рахунок інвестицій Промінвестбанку і спонсорських коштів батьків дітей, які прибули на лікування з-за кордону. А як порахувати, скільки сил, енергії, розуму віддав цій клініці її директор?

У день урочистого відкриття клініки всі 250 місць були зайняті. Чартерними рейсами привозять сюди хворих діток на лікування з різних країн світу. А половину місць віддають українським дітям. Клініка співпрацює з благодійними дитячими асоціаціями та фондами. За поданням "Надії", Львівського обласного товариства захисту дітей, хворих на церебральний параліч, щороку тут лікується сто малих пацієнтів. 50 путівок отримують діти-сироти.

Як сказав міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, в Україні діє 129 центрів ранньої реабілітації дітей-інвалідів. У процесі створення – ще близько 30 таких центрів. Щоб лікування та адаптація дітей з особливими потребами в суспільстві відбувалися не на словах, а на ділі, міністерство за домовленістю з Володимиром Козявкіним планує в міжнародній клініці створити свій навчально-методичний центр, який би впроваджував методику професора у всій Україні. Адже після лікування у Трускавці таким дітям потрібний постійний медичний супровід. Тому в кожній області планується створити такі центри реабілітації хворих на ДЦП. Зараз існує декілька методик, в тому числі і в Україні, за якими лікують пацієнтів, вражених дитячим церебральним паралічем. За словами міністра, кожна методика має право на життя. Але, без сумніву, на сьогодні найбільш цілісна система реабілітації дітей, хворих на церебральний параліч, яка дає найкращі результати, – система професора Володимира Козявкіна. Тож побажаємо йому, колективу клініки, попутного вітру на благородному шляху оздоровлення хворих дітей.

Людмила ПОЛЕВСЬКА
Фото УКРІНФОРМ

Джерело: Газета "Високий Замок" від 19 липня 2003 р.