ОКРАСА VIP-ЗОНИ - НОВИЙ ДІАГНОСТИЧНИЙ ЦЕНТР

Люди швидко звикають до красивого, довершеного, комфортного, що полегшує і навіть продовжує наше життя. Пам'ятається, скільки емоцій викликало відкриття в грудні 2006 року реабілітаційного СПА-центру "Мед-Палас". Відтоді його відвідали тисячі пацієнтів, котрі в якості "живої реклами" рознесли добру славу про цей модерний лікувальний заклад ЗАТ "Трускавецькурорт" у найвіддаленіші куточки України, зарубіжжя.

Не всі знали, що це - лише початок задуманої керівництвом закритого акціонерного товариства концепції створення в центральній частині міста-курорту спеціальної VIP-зони. Але вже у травні 2008 року, як підтвердження щойно сказаному, здаються в експлуатацію відреставровані, обладнані за останнім сповом організації харчування і готельної справи "Гранд-їдальня", вілла "Христина". І ось під кінець року ще одна приємна новина: завершено реставраційні роботи, залишились лічені дні до офіційного введення в експлуатацію нового діагностичного центру, що своєю появою іще чіткіше окреслив контури філії ЗАТ "Трускавецькурорт" "БОЛ "Медичний центр №3 "Мед-Палас".

А поки архітектурно-будівничий шедевр на бульварі Юрія Дрогобича, 3 дивує мешканців і численних гостей міста, спробуємо розповісти про нього детальніше.

Ще один крок назустріч сучасним технологіям

Ось таким красенем виглядає новий діагностичний центр Візуально будівля нового діагностичного центру стала логічним продовженням сучасного медичного реабілітаційного SРА-центру "Мед-Палас". У ній присутні ті ж модерні риси у зовнішньому та внутрішньому оздобленні інтер'єру, спокій і велич мінімалізму, комфорт від поєднання теплих кольорів, стильність вишуканих меблів та предметів оздоблення. До того ж нова споруда виринає перед очами відвідувачів у оточенні розкішного ландшафту. У збережений природній перелив низин і пагорбів гармонійно вплетені вишукані східці, містки, доріжки та фонтан. Фірмі-розробнику ландшафтного дизайну ТзОВ "АТП-Дніпро", в особі керівника проектів Олексія Сніховського, вдалося напрочуд гармонійно відтворити на місцевості особливості Прикарпатського передгір'я. Територію діагностичного центру забезпечено системами автоматичного поливу та освітлення.

Само собою розповісти про те, якими останніми новинками техніки та системами автоматизації оснащений новий потужний діагностичний центр, у газетній статті просто неможливо. Сама система автоматизації та диспетчеризації настільки багатогранна, масштабна та складна для розуміння пересічної людини, що охарактеризувати її, сказавши про неї геть усе і нє сказавши нічого, можна виразом "розумна будівля". Вона створює комфорт, підтримує мікроклімат, при потребі обмежує чи, навпаки, полегшує доступ настільки непомітно і ненав'язливо, немов розумне і доброзичливе створіння, яке передбачає думки та бажання присутніх. Крім того, вона забезпечує суттєве зменшення витрат на експлуатацію та дозволяє зекономити значну кількість енергоресурсів. І це лише верхівка того безмежного айсберга можливостей автоматизованого до тонкощів процесу, скерованого на обстеження, діагностування та оздоровлення.

Ці дівчата з рецепції першими зустрічатимуть пацієнтівДалі - більше. Поступ сучасного процесу не обмежився звичними автоматизованими системами відеоспостереження, цифровим контролем за станом будівлі чи досконалою програмою оповіщення. "Розумна" система дозволила настільки автоматизувати усі виробничі процеси, пов'язані з діагностуванням та лікуванням, що стала практичним мозковим центром діагностики, взірцем сучасної медицини, втіленим у життя. Окрасою центру є конференц-зал. Невелике за розмірами приміщення, в якому максимально сконцентровані технології, що дозволяють проводити інтерактивні медичні наради, консиліуми, презентації та конференції. Для цього він обладаний потужними проектором, великим плазмовим та дублюючим екранами, трибуною з сенсорним дисплеєм та усіма кращими надбаннями провідних світових технологій.

Крім того, "діагностичний мозок" передбачає потужний сервер. який покликаний акумулювати, зберігати та, при потребі, надавати інформацію про стан пацієнта, спостерігати за динамікою процесу оздоровлення. "Розумна будівля", яка обстежує діагностує, передбачає і попереджає, піклується і дарує комфорт, відтепер - це реальність. І, напевне, зовсім невипадково, що ця прекрасна реальність з'явилася у найпрекраснішому місті України - Трускавці.

Тут можна діагностувати все і всіх

Чотириповерхова будівля, точніше три її поверхи і мансарда, буквально "нашпиговані" новою медичною технікою та обладнанням. Згідно із задумом Наглядової ради, дирекції ЗАТ "Трускавецькурорт" новий діагностичний центр отримав таке, від чого не відмовилися б у найпрестижніших медичних центрах країни. Суцільна комп'ютеризація, застосування цифрових носіїв інформації до мінімуму скорочують час перебування пацієнта у закладі, на якісно вищий рівень підносять процес діагностики, а за потреби - й лікування хворого, звільняють лікарів, молодший медичний і технічний персонал від рутинної праці, якої не бракує у звичайних поліклініках, лікарнях.

У кабінеті загального УЗД на першому поверсі встановлено найсучасніший ультразвуковий діагностичний апарат експертного класу Hitachi EUB-8500 з функцією соноеластографії, кольоровим від-еопринтером Mitsubishu. Він призначений для обстежень печінки, жовчного міхура, підшлункової залози, виявлення пухлин на ранніх стадіях. Такої апаратури у Тру-скавці не має жоден лікувальний заклад.

Лікар-кардіолог Леся Шахбазова демонструє можливості апарата ультразвукової діагностики марки Hitachi-5500 Вражає цифровий рентгенівський апарат італійського виробництва OPERA T 30с S. Це справжній комплекс зі станцією з обробки зображень, яка дає три види знімків - на цифровій і звичайній плівці, на диску.

Не менш суперове і цікаве обладнання розміщене у лабораторному блоці. Для забору крові з пальця і вени обладнано окремі кабінети, пацієнти зручно розміщуються у спеціальних "лежачих" кріслах. Тут вдосталь мікроскопів, цифрових аналізаторів крові, сечі. "Родзинкою" лабораторії вважається біохімічний аналізатор крові німецького виробництва Huma Star-300, який обробляє 30-40 пробірок крові і визначає кілька десятків її показників одночасно. Також є тут імунно-ферментний аналізатор, котрий дозволяє визначати гормональні показники, наявність інфекції в організмі на основі проб крові із вени. Апарат невеликий за розмірами, проте вартує декількох автомобілів.

Поверхом вище увагу привертає популярний у наш час урологічний блок. Крім уже відомого зовнішнього способу літотрипсії (дроблення каменів), бачимо тут іще цистоскопічний, тобто метод внутрішнього введення спеціального інструментарію. На цьому ж поверсі є ошатні кабінети лікарів-кардіологів з усім необхідним обладнанням, бігова доріжка ASPEL (Польща), 8 масажних кабінетів.

Третій поверх містить див не менше, аніж два нижніх. Ендоскопічний блок оснащений двома звичайними і одним відеоендоскопом відомої німецької фірми. Кабінети дуоденального дослідження, окуліста, ЛОРа, дерматолога, стоматолога - просто шикарні. Скажімо, цифровий стоматологічний рентгенапарат видає зображення зуба прямо на екран і пацієнт разом з лікарем можуть говорити про його стан. Лікар-гінеколог у своїй практиці використовуватиме кріо-технології. Тут навіть є апарат SONOST-2000, який визначає мінеральну щільність кісток. Більшість застосовуваної у центрі оптики виготовлено знаменитою фірмою STORZ.

Нагадаємо, що деякі лікарі - гінеколог, уролог і кардіолог-у своє користування додатково отримали апарати УЗД HITACHI-5500. Вся апаратура діагностичного центру об'єднана в єдину комп'ютерну мережу і лікар у кабінеті може отримати повну інформацію стосовно пацієнта на моніторі, не полиша-ючи робочого місця і не вдаючись до послуг медсестри чи хворого.

Люди в білих халатах

Тепер - про тих, хто працюватиме в чудових кабінетах, лабораторіях, використовуватиме надсу-часну й непросту у використанні медичну техніку. А це, не мало - не багато, 20 лікарів, 35 медсестер і масажистів, декілька фахівців з обслуговування допоміжного обладнання, центрального пульта, Сімдесят відсотків персоналу - переважно молоді люди, але з певним досвідом, навиками роботи із комп'ютерною і цифровою технікою. Програмісти зі Львова зараз навчають їх веденню електронної системи історій хвороб. Паралельно персонал освоюює інші премудрості санаторно-курортного лікування початку XXI сторіччя.

"Родзинка" лабораторного обладнання - біохімічний аналізатор крові німецького виробництва Huma Star-300 У діагностичному центрі обстеження і лікування проходитимуть відпочивальники VIP-зони, частково - санаторію "Весна". Пропускна здатність закладу така, що його послугами зможуть користуватися за окрему плату всі бажаючі. Вартість процедур - від 10 гривень, залежно від складності, витрачених часу і матеріалів; скажімо, УЗД коштуватиме від 80 гривень. Загалом за прейскурантом розцінки нижчі, ніжу Києві, Львові.

Для зручності послуги об'єднані у медпакет, а це: первинна консультація, УЗД, лабораторна діагностика, консультації за напрямками терапевта, уролога, невропатолога, ендокринолога, кардіолога, проктолога, травматолога, отоларинголога тощо, лікування у 2 - З вузькопрофільних лікарів. Запропонована форма обслуговування відпочивальникам сподобається.

Успіх такої важливої справи як лікування чи оздоровлення людей не може залежати від одного фактора. У нашому випадку таких факторів щонайменше три - приміщення, обладнання, кадри. І якщо з першим та другим проектувальники, будівельники, менеджери й постачальники справилися "на відмінно", і це вже наяву, то відносно завершення формування колективу медиків говорити передчасно. Бо зафіксована в дипломах, характеристиках попереднього керівництва кваліфікація лікарів, середнього медичного персоналу - ще не все. Вибирали найкращих з-поміж кращих у санаторіях, поліклініках, лікарнях, а як їм поведеться на новому місці? Скільки потрібно часу на перенавчання, для "притирання" характерів, появи повного взаєморозуміння? Нині це - чи не найголовніше питання, над яким думають і працюють керівники новоствореного діагностичного центру. І нехай усім допоможе Бог.

Спочатку була ідея...

Так виглядав корпус діагностичного центру під час реконструкції Яка, ви уже знаєте. Це - створення VІР-зони, забезпечення найвищих стандартів санаторно-курортного лікування і проживання в умовах, на які вітчизняні курорти з їх збудованою у радянські часи матеріальною базою практично не здатні.

Керівництво ЗАТ "Трускавецькурорту" ході реалізації згадуваної ідеї задумало реконструювати приміщення колишньої дієтїдальні "Зоря". Відомо, що реконструкції передувало рішення Трускавець-кого міськвиконкому від 25 травня 2006 року. Робочий проект на реконструкцію діагностичного центру в якості генерального проектувальника виконало ТзОВ АМ "Екодар". Опісля, наказом за №399 від б листопада 2006 року, проектну документацію затвердило ЗАТ "Трускавецькурорт".

Реконструкцію будівлі дієтїдальні здійснило ТзОВ "БІЦ-ЛТД", яке виконало генпідрядні роботи. Монтаж систем вентиляції, кондиціювання, тепло-, водопостачання і водовідведення здійснила субпідрядна організація ТзОВ "СВІГ". Ще один субпідрядник - ТзОВ "Вітер" виконав електромонтажні операції. До реконструкції об'єкта також долучилися ПП "ТД Старе-інвест", ТОВ "Укртехнобезпека", ЗАТ "КСБД", ТОВ "Промсервісбуд", ТзОВ "Будінком", ТОВ "Каменяр", ТОВ "Екотехніка", ТзОВ "Львіввікнопласт", ЗАТ "Панна", ТзОВ "АПТ- , Дніпро", інші спеціалізовані підприємства.

Як записано в Акті державної приймальної комісії від 15 жовтня 2008 року, реконструкція з пе-репрофілюванням об'єкта, що на бульварі Юрія Дрогобича, 3, виконана згідно з державними будівельними нормами, тут змонтоване і випробуване обладнання, проведені необхідні пусконалагоджувальні роботи, створені безпечні умови для праці виробничого персоналу та перебування людей.

Скажемо по-іншому: новоство-рений заклад - це ще один символ слави і процвітання акціонерного товариства, рідного міста.

Джерело: Газета "Трускавецькурорт". - 18 листопада 2008 р. – № 44 (153). – С.1-2.