ДІМ, ЯКИЙ "ПРИДУМАВ" ВОЛОДИМИР КОЗЯВКІН

Міжнародній клініці відновного лікування у Трускавці присуджено Державну премію України в галузі архітектури 2005 року

Так виглядає архітектурний шедевр лікаря Козявкіна Пригадую той час, коли цей палац здоров’я був ще у риштуваннях. Доктор медичних наук, генеральний директор клініки Володимир Козявкін розривався між пацієнтами і новобудовою. Коли не міг вирватися з клініки, спостерігав за тим, що робиться на будівництві, з вікон свого кабінету. Використовував для цього потужний морський бінокль, який йому подарували у Німеччині.

Якби Володимир Ілліч не став лікарем, то міг би обрати фах архітектора чи художника-дизайнера. Цю лікарню він виносив у голові і серці. Архітекторам він докладно розповів, яким хоче бачити своє дітище. Споруда нагадує своїми обрисами стародавній монастир. "Ще з часів Київської Русі, - говорить Володимир Ілліч, - наші монастирі були місцем притулку страждальців, хворих і бідних, місцем, де зцілювали душу і тіло..."

Премію присуджено Указом Президента України. А вносила пропозицію авторитетна комісія у складі 12 осіб. Вона приїздила у Трускавець, щоб на місці ознайомитися зі спорудою-претендентом. Рішення про присвоєння премії ухвалили таємним голосуванням одностайно. Премії удостоєні архітектори Олександр Базюк, Олександр Дрібнюк, Микола Кошло, художник-дизайнер Олег Крачковський, інженер-будівельник Валерій Куликовський, генеральний директор Міжнародної клініки Володимир Козявкін, заступники генерального директора Наталія Козявкіна і Ольга Козявкіна (доньки). За словами Володимира Ілліча, вони зробили чималий творчий внесок у художньо-декоративне оформлення клініки, розробку концепції “розумного будинку”, екологічної чистоти, впровадження арттерапії у лікувальний процес.

Нагадаємо, що ця клініка надає ефективну допомогу дітям, хворим на церебральний параліч і хворим різного віку, які потерпають від різноманітних травм. Протягом року тут проходять лікування і реабілітацію діти з 52 країн світу, географія пацієнтів увесь час розширюється. У лікарні на 250 ліжок усе продумано, щоб люди з обмеженими фізичними можливостями (нерідко вони приїздять у інвалідних візочках) почували себе зручно і комфортно. Тут зручні, просторі холи, ліфти, туалетні і ванні кімнати, функціональні меблі. Постійний телевізійно-комп’ютерний моніторинг забезпечує збір і аналіз інформації про роботу усіх служб і, зокрема, лікувально-діагностичного процесу.

Споруджував цей красень-палац колектив будівельників, який створив Володимир Козявкін для втілення своїх задумів. Будівельники наразі без роботи не сидять. Зараз у Генічеську, на березі Азовського моря, споруджується такий же Центр відновного лікування.

Борис КОЗЛОВСЬКИЙ

Джерело: Високий замок. - 12 липня 2008 р. - № 126(3775).