"ДНІПРО-БЕСКИД" - ПЕРЛИНА КУРОРТНОГО ТРУСКАВЦЯ

Її створив лікар і підприємець Олександр Чебаненко

Олександр Чебаненко Благодатна земля Прикарпаття дала можливість розквітнути не одному таланту. Багато яскравих особистостей прославили ці благословенні Богом терени. Розквітнув тут і талант Олександра Чебаненка - лікаря, науковця, підприємця, господарника і патріота, який безмежно любить свій край, людей, які тут проживають, свій колектив. Досвідчений організатор, вмілий керівник, він зумів за роки Незалежності України перетворити звичайний трускавецький санаторій у потужний лікувальний комплекс європейського зразка. На мою думку, доля і майбутнє України залежить саме від таких особистостей.

Ім'я Олександра Івановича Чебаненка відоме далеко за межами України. У свій час наймолодший головний лікар санаторію у колишньому СРСР, нині - заслужений лікар України, кандидат медичних наук, голова правління ЗАТ "СГК Дніпро-Бескид". Україна високо оцінила його внесок у розбудову держави. Він кавалер орденів "За заслуги" II і III ступенів, удостоєний міжнародної нагороди "Срібний дельфін" у номінації "Керівник XXI століття", нагороджений орденом "Христа Спасителя". До 10-ї річниці Незалежності України Олександр Чебаненко відзначений Золотою медаллю "За ефективне управління" Міжнародної Кадрової Академії.

Міцне коріння - міцна крона

Походить Олександр Іванович із родини медиків. Старожили міста добре пам'ятають його батька - першого лікаря санаторію "Кришталевий палац", головного лікаря Дрогобицької лікарні, першого Заслуженого лікаря на Західній Україні.

Батько був людиною унікальною: сильною, вольовою, високоосвідченою. Всі свої найкращі людські якості встиг передати сину. Встиг, бо у 14 років Сашко Чебаненко залишився сиротою. Нині радів би батько, пишався сином, який достойно продовжує його справу. Мати Олександра Івановича все своє життя працювала у Дрогобицькій лікарні старшою операційною сестрою. До речі, обравши фах медиків, продовжують славні родинні традиції і обидві доньки Олександра Івановича.

Для всіх, хто знає О.І. Чебаненка, він - відомий лікар, успішний підприємець, який разом зі своєю командою керує санаторно-готельним комплексом "Дніпро-Бескид", рестораном, хлібозаводом, цехом з розливу мінеральної води. Але є ще і ковбасний цех, велике підсобне господарство. Про свої здобутки Чебаненко говорить скромно, не вживаючи займенника "я". "Ми з командою", а ще "ми з колективом" - так твердить.

...А починалося все так

Санаторій "Дніпро" - Наприкінці 80-х призначили мене головним лікарем пансіонату "Дніпро", - розповідає О.І. Чебаненко. - Це фактично був один спальний корпус. Довелось завершувати добудову їдальні, кіно-концертного залу, корпусу лікувальної фізкультури з плавальним басейном, лікувально-діагностичного корпусу, озокеритового, бальнеологічного відділень, а ще спорудити чудовий зимовий сад. Доки дійшов до "Бескиду", став професійним будівельником.

У ті роки профспілки вирішили позбутися клопоту - 12-річного довгобуду і передали його на баланс санаторій "Дніпро". Як завершити будівництво, коли немає коштів? Як вибити ліміти на цемент, цеглу? Ці запитання не давали спокою ні вдень, ні вночі. Допоміг щасливий випадок. На той час відпочивав у "Дніпрі" директор Богословського алюмінієвого заводу Анатолій Сисоєв. Я знав, що це керівник дуже потужного підприємства і при бажанні він міг би нам допомогти. Довго вводити його в курс справи не довелось: він все зрозумів одразу. Через місяць повернувся у Трускавець ще з двома своїми колегами-директорами Красноярського і Новокузнець-кого алюмінієвих заводів. Результатом наших переговорів стала створена у Москві фірма "Совсадерм", через яку і фінансувалась будова. Згодом долучились "Автоваз", "Рибфлот". Це були по суті перші інвестиції у Західну Україну, які сягнули суми $ 14 млн. І у серпні 1991 року висотний красень, який став візитною карткою Трускавця, гостинно прийняв своїх перших відвідувачів.

Працюємо на клієнта

- Пане Олександре, СГК "Дніпро-Бескид" захоплює кожного оригінальністю проекту, своєю неповторною величчю. На мою думку, це лікувальний комплекс майбутнього...

Готель "Бескид" - Якщо говорити про умови проживання, то до послуг відпочиваючих у нас лише одно-двомісні номери. Є путівки вартістю 1100 гривень, є і такі, які коштують 25 тисяч гривень. В основному це типові номери чотирьох-зіркового закордонного зразка. Обладнані кімнати італійськими меблями, імпортною сантехнікою, в кожній - по два туалети. Таких умов проживання як у нас немає в жодному санаторії Трускавця. Працюємо ми на клієнта. А він у нас і середнього достатку, є і багаті іноземці, які відпочивають і лікуються за валюту, для них зовсім інші розцінки.

Знаєте, як науковець, я часто беру участь у міжнародних конференціях з бальнеології. Тому маю змогу порівнювати, як оздоровлюються люди на курортах у нас і , приміром, у тій же Італії. Наведу приклад. Для того, аби пройти курс лікування на італійському курорті, потрібно бути дуже і дуже багатою людиною. Скажімо, тільки один сеанс масажу там коштує 50 доларів, одна ванна - 20. Хоча умови проживання аж ніяк не кращі, ніж у нас. Саме тому й починають до нас їхати іноземці на лікування, бо коштує воно порівняно з їхніми цінами - копійки. Щодо рівня медицини на бальнеологічних курортах, у них він не дуже високий, я не маю на увазі приватні клініки.

Якщо говорити про харчування у нашому СГК. то, без перебільшення, їжа у нас смачніша, ніж навіть вдома. Ми широко використовуємо дієтичне харчування для різних категорій відпочиваючих за складеними меню, тобто на замовлення.

- Олександре Івановичу, хто у вас відпочиває?

- Упродовж 25 років у "Дніпрі-Бескиді" проживало понад 200 тисяч людей з різних куточків України та інших держав. Готель щороку приймає 200 осіб тільки з Німеччини. До 30% тих, хто приїжджає до нас на лікування - білоруси. Працюємо ми з чорнобільцями, зміцнюють здоров'я також пацієнти з Росії, Середньої Азії. Щодо далекого зарубіжжя, то до нас приїжджають хворі з Польщі, Канади, Америки. Одна із потужних страхових компаній Ізраїлю, вивчивши наш лікувальний комплекс, в кожному номері тамтешнього російськомовного видання дає блок реклами "Дніпра-Бескида". Отож невдовзі, -посміхається В.І. Чебаненко, - у наших корпусах ми побачимо "тюбітейки" не тільки киргизьких голів колгоспів, а й кувейтських шейхів. Чим гірша наша "Нафтуся" від їхньої нафти!

- Кажуть, лікувальна база у вашому СГК найкраща на курорті.

- Це правда. У жодному санаторії Трускавця та й усього західного регіону України немає такої унікальної діагностики, як у нас. За останні роки СГК придбав багато сучасного імпортного медичного обладнання. Стала до ладу найвищої модифікації рентгенологічна установка - цифровий "Мамограф" французького виробництва. За її допомогою у молочних залозах вдається виявити найменші новоутворення розміром до 2 мм. Тобто цей аппарат робить ранню діагностику, в т.ч. онкологічних захворювань.

Заслуговує на увагу ще одна новинка - аппарат "Термоспек-1000 ТМ" ізраїльського виробництва - суто для чоловіків віком за 40 років на випадок аденоми простати Лікування здійснюється безопераційним методом в амбулаторних умовах за один-два сеанси тривалістю 60-90 хвилин, знебо-лення не потрібне. Є в оздо-ровниці і екстенсійний вібратор німецького виробництва для лікування захворювань хребта та суглобів, стимуляції відходження дрібних камінців з нирок і сечоводів. Не бракує роботи і для двох колоногідроматів, виготовлених в Німеччині.

Не так давно придбали комп'ютерну реографію для визначення параметрів кровообігу в судинах мозку, серця, печінки, кінцівок. Та найголовніше те, що за пультом всього цього новітнього обладнання сидять досвідчені фахівці, якими пишається не тільки наша оздоровниця, а й курорт загалом. На сьогодні наші медики успішно долають захворювання внутрішніх органів, печінки, шлунково-кишкового тракту, жовчовивідних шляхів, підшлункової залози, цукровий діабет, остеохондроз тощо. За ізраїльською методикою лікується імпотенція. У нашій оздоровниці працюють два кандидати медичних наук, три Заслужені лікарі України, два Заслужених працівники медицини.

Чим більше в країні багатих, тим заможніша і щедріша держава

- Олександре Івановичу, наскільки мені відомо, ви успішно поєднуєте наукову діяльність з підприємницькою. Як вам це вдається?

- Щодо наукової праці, то відкрию вам таємницю: наступного року планую захистити докторську дисертацію. А щодо свого підприємництва, то знаєте, три покоління моїх предків народжувалися і перебували в умовах, коли природне людське прагнення жити гідно і забезпечувати своєю працею достатні матеріальні можливості для реалізації особистих інтересів вважалося "споживацтвом" і "буржуазним розтлінням". Переслідувались вони значно суворіше, ніж, скажімо, злодійство чи пияцтво. Зрозуміло, для тоталітарної держави пияк чи злодій не становили жодної загрози. А ось людина, яка на власний розсуд визнала, що їй потрібно, а що ні, це - вже "підрив основ". На щастя все вже позаду. Громадяни України нині мають свободу і права вільного підприємництва, що є запорукою економічного процвітання держави. Погодьтеся, якщо в державі більше багатих, тим вона багатша і щедріша, тим більше благ може дати кожному.

Один із "китів" американського підприємництва Чарльз Вільсон колись кинув таку крилату фразу: "Те, що вигідно "Дженерал Моторе", вигідно Америці". Перефразовуючи цей афоризм, я б сказав:"Те, що вигідно нашому колективу, те вигідно і Трускавцю". А це дуже просто. Судіть самі, в нашому колективі працює 800 осіб, які мешкають у місті. їм ми надали роботу, заробітну плату, яка в середньому становить 300 гривень. Люди, котрі працюють у нас, цінують своє робоче місце. І це зрозуміло. Адже наше підприємство високоприбуткове. Лише торік до бюджету ми сплатили 2 млн. грн. За дев'ять місяців ц.р. ця сума становить вже 2 млн. 270 тис. гривень. Маємо свій ковбасний цех, вирощуємо птицю, свиней. Власним хлібом забезпечуємо не лише наших відпочиваючих, а й всіх курортників й мешканців Трускавця, Дрогобича, Стебника. Особливо подобається споживачам наш "французький" хліб. А займаємося підсобним господарством не тому, що у ЗАТ недостатньо коштів. Ні, час нині такий, що треба економити кожну копійку, дбати про здешевлення продуктів, про їх якість. Протягом трьох місяців побудували свою котельню, оснащену італійським обладнанням. Уданий час ведеться налагодження обладнання і вже на початку грудня його буде запущено.

- У біблійних текстах є чимало притч, що прославляють, кажучи сучасною мовою, ефективного власника. Згадаймо хоча б притчу, що трактує талант, як одну з універсальних чеснот, як обов'язок, як шлях до вдосконалення особистості. Що ви думаєте з цього приводу?

- Моя думка така: прагнення міцності і стабільності для держави, розвитку і процвітання для економіки, добробуту і благополуччя громадян, - ось підґрунтя, на якому нерідко переплітаються моральні та соціальні орієнтири церкви і приватного підприємництва. І коли сьогодні бізнесмен будує чи відроджує храм, займається іншим благодійництвом, то це не тому, що у такий спосіб купується певна індульгенція. А тому, що у церкві він вбачає партнера в реалізації свого морального покликання, - сказав на завершення Олександр Іванович.

...ЗАТ "Дніпро-Бескид" - одна з перших установ на Львівщині, що була освячена покійним кардиналом Любачівським. Замість запланованих 30 хвилин, він спілкувався з медиками протягом кількох годин. Колектив допомагає у розбудові п'яти церков. Не тільки на свята, а і у дні скрути надає матеріальну допомогу репресованим, інвалідам війни. Особливою опікою оточений сиротинець "Оріана", що знаходиться у Дрогобичі. Діточкам, а їх тут понад 30, виділяють продукти, білизну, одяг, медикаменти.

Лариса БІНЬО

Джерело: Діловий діалог. - №42 (84). - 10-16 грудня 2001 р. - С.8-10.