У МІСТІ "НАФТУСІ" САЛЮТИ Й ФЕЄРВЕРКИ НЕ ПРИПИНЯЛИСЬ ДО РАНКУ

У Трускавці завершилися святкування 180-ї річниці курорту. Неділя розпочалася з молебню за здоров’я, гарне майбутнє курорту. Після ранкових церковних дзвонів про свою участь у дійствах поспішили сповістити військові гарнізонні оркестри.

Трускавець відомий далеко за межами України завдяки унікальній НафтусіНевдовзі до них долучилися учасники гала-концерту Всеукраїнського фестивалю "Кришталевий Трускавець-2007" та колективи місцевих оздоровниць. Виставку-презентацію "Скарбниця здоров’я – курорт Трускавець" було розгорнуто в курортному парку.

– Територія сьогоднішнього Трускавця, – розповіли нам у міському музеї, – була заселена ще в сиву давнину. Свою назву місто, на думку багатьох дослідників, отримало від старослов’янського імені Трушко. Місцеві жителі з давніх-давен впевнились у тому, що тутешні води мають лікувальні властивості.

Проте лише на початку ХIХ століття під час розвідки корисних копалин відкрито мінеральні джерела. Офіційною датою заснування бальнеологічного курорту вважається 1827 рік, коли до трускавецької корчми побудували невеличке приміщення для сірководневих ванн.

Уся історія Трускавця відображена в експозиціях музею історії міста, художнього музею славетного Михайла Біласа та старовинних будівлях, яких у місті, на жаль, стає щораз менше. У Трускавці є понад 14 видів мінеральних вод та поклади “гірського воску” - озокериту. Сьогодні тут вже введено в дію такі центри відпочинку й лікування, де умови проживання й відпочинку, сервіс і лікування відповідають стандартам всесвітньо відомих курортів.

Трускавчанам, як заявив у своїй вчорашній вітальній промові на міському майдані Незалежності міський голова Лев Грицак, направду є чим гордитися. Головне багатство курорту – не новозбудовані спа-центри. Головне багатство – це “Нафтуся”, безцінна земля, яка розпродується неначе перед всесвітнім потопом, самі трускавчани. Добре й приємно було в неділю почути вітальні промови від багатьох гостей, послухати й побачити таких співаків, як Ані Лорак, Віктор Павлік, Ніна Шестакова, “Піккардійська терція”. Салюти й феєрверки не припинялися до півночі.

На фото: Трускавець відомий далеко за межами України завдяки унікальній "Нафтусі". Фото з архіву "ВЗ".

Олексій ДОРОФТЕЙ

Джерело: Газета "Високий замок". - 10 вересня 2007 р.